#3 LEGEND : THE JAM

Engelsk musik upp i dagen är 3 band för mig(som ja tänker på direkt) först såklat The Beatles, sen The Jam dom känns genuint engelska(modsvåg nr 2, den finare rocken och arbetar texter) samt, lite otippat kanske, Billy Bragg.



Men nu är det The Jam ja tänkte hylla lite snabbt, Paul Weller, modfather, är en musikaliskguru i eng. musikkretsar. det är inte konstigt efter all musik han skrivit. The Jam- en trio till fulländning! 
Med influenser av the beatles, small faces, kinks och annan 50-60 tals rock blandade han den kommande punken o bildades med  Bruce Foxton och Rick Buckler, The Jam. The jam var ett av de få banden som räknades till punken(förvånandsvärt tycker jag), men ändå överlevde när punken dog. 1982 splittrades bandet. då var de englands störrsta rockband, med weller som stilikon o politik förebild.
De slog däremot aldrig lika stort i tex Usa, vilket snabbt förklarades för att de va för "brittiska". tex. The Clash var större internationellt, medans jam va störrst nationellt.

första...
..singel: In the city (första LPn med samma namn)
..brittiska list-etta:  Going Underground


citat av järnhamrat jam-fan: "The jams framgång berodde på att de blandade traditionell 60-tals pop med punkens energi. När de la till en politisk anda blev det svårt att motstå"

Palu weller började efter Jam spela i style Council. vilket är mycket mer souligt.
Bruce Foxton spelar idag bas i Stiff Little Finger.

Inget Oasis, The Libertines, Blur, arctic Monkeys osv om inte JAM hade funnits, det är en sak som är säker!

The Jam- down in the tube station at midnight



en låt om anti-rasicm. knäckande!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0