Jesus and Mary Chaín- en av indie-musikens patriarker

Om jag säger 80-tal så brukar de flästa sucka och tänka blä. Man ser Madonna i en strut bh från vart-vet-ja, en färglad skuttandes Cindy Lauper eller kanske en Michael Jackson som går igenom en färg- kris.
men det finns så himla mycket bättre och fantastiskt från denna underskattade period. Man har precis gått ut ur punk perioden och en hel del post-punks band växer fram. Du ser The Cure, U2, Simple Minds, Joy Division, Billy Idol, The Police, Def Lepard... Jag skulle kunna fortsätta i en eeevvighet, men orkar inte.


Ett band som lyser starkt för mig är det psykadeliska, postpunk bandet Jesus and Mary chain. det skptska bandet bildades -84 av bröderna Reid. influenser va Phil spectors 60-tals musik blandat med band som Velvet Underground och T.rex. De lade till ett medvetet oväsen och soundet blev unikt för sin tid- de skapade en helt ny typ av musik.

Bandet blev snart kända för sina korta kaosartade spelningar som oftast varade i 10-20 minuter och sluatde med att alla insturment var föstörda. Deras uppträdande ledde till att de blev portade från många lokaler, men då började bandet ta över andras spelningar ist!



Deras första singel hette Upside Down och fick mycket uppmärkasmhet eftersom att det inte lät som något tidigare. -85 fick de kontrakt med skivbolaget Blanco y Negro och de släppte sin första skiva Psychocandy som hylladesi musikvärlden. deras framgång var ett faktum! You Trip Me Up och Never Understand hette de två mest kända singlarna från plattan.Darklands blav platta nr 2 och med den sopade de undan allt annat motstånd- de var det största indie bandet i sin tid.



Bandet splitrades -99 pga bråk mellan bröderna men 2007 så var det klart att bandet skulle återförenas- just nu håller de på att spela in sin 4:e platta. Bobby Gillespie lämnade bandet -86 och spelar idah i Primal Scream, han ersattes av John Moore.

Bandet kom att leda indie-musiken i en helt ny riktning och kan lätt räknas som ett av de viktigaste 80-tals banden, med deras nyskapande smutsiga musik, wayfayer glajor, karaktäriska svarta hår och deras dont-give-a-shit attityd har de i alla fall vunnit mitt hjärta!

Här kommer hitten You Trip Me Up med bandets typiska "oväsende" rock;

Kommentarer
Postat av: linda

haha jo jag fattar varför de kallas oväsenderock ;)

2008-12-02 @ 16:11:04
URL: http://lindaa91.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0